Det här med att vara tillsammans med en afrikan..

MATEN
Min sambo som är från Zimbabwe är vääldigt duktig på att laga mat av ingenting höfta lite hit och höfta lite dit. Sedan finns det dock massa konstig mat som han äter sadza, matemba, bones mm. Det mest typsika är nog bones och sadza. Många frågar vad han äter och jag brukar säga ben. Ben? frågar personen då Ja ben säger jag. Min killer har nog de starkaste tänderna i Sverge, han tuggar igenom ben och käkar upp benmärgen han äter även senor, svål, brosk och fett utan problem. Tycker tillochmed att det är gott. Jag har provat och tugga i mig ben det är svårt jag har inte lika starka tänder men det är inget fel på smaken. Matemba ser ungefär ut som kattgodis små torkade spiggfiskar som dessutom luktar så in i hela friden. Heller där inget fel på smaken men ögonen och hela huvudet ska man äta läskigt. Det värsta jag har smakat var dock komage, konsistensen var horribel, går knappt att beskriva men hemskt var det hua. Det postiva är väl att sambon gillar det mesta som är svenskt. Så inga större matproblem egentligen. Konstiga blandningar sambon blandar gräddsåspulver i det mesta omeltte grytor såser mm. Skumt.

SPRÅKET
När jag träffade sambon för en herrans massa år sedan kom han precis från Norge och hade inte lärt sig svenska än, däremot pratar han utmärkt engelska med en viss sydafrikans dialekt bara (lite mummlig). Därför pratade vi engelska därmed är det svårt att helt plötsligt ändra språk därför pratar vi mestadels engelska tyvärr men nu blir det mer och mer att jag pratar svenska och han svarar på engelska. På jobbet och med mina släktingar pratar han svenska och med sin familj pratar han sitt modersmål Shona. Jag har försökt lära mig shona med varierande resultat jag kan alldeles för lite. Tex fattar jag ingenting när sambon pratar med sin släktingar i telefon fortfarande, irreterande han kan ju säga massa roliga/pinsamma/skämmiga saker om mig! Däremot har jag lärt mig såpass mycket att jag kan kommentera folk ute på stan till sambon utan att någon förstår. .Kolla vilket FET bebis exempelvis Jodå lite har jag koll på.
   På grund av dessa språkliga variationer hemma hos oss är det snart bara jag och sambon som förstår varandra snart eftersom vi blandar hej vilt, plus att sambons engelska är mumlig. Det finns en del roliga ord som vi använder ex:
kräftaass=kräftstjärtar, mhinospray=nässpray, mussolini=musli. Min syster har dessutom börjat gnälla på mitt uttal när det gäller engelskan, det blir som man umgås helt enkelt.  

FÄRGEN
Sambon är vacket chokladbrun medan jag är likblek. På varje kort vi står bredvid varandra ser jag LIKblek ut eller ibland om jag sminkar mig riktigt mycket ser jag ut som en prostituerad istället (dock med mer färg!) därför blir det mest likblecklooken. Lösningen är kanske gråskalekort istället. Min gamla kollega Emmilie var brutal men ärlig med mig förra sommaren då jag (som vanligt) kämpade med att bli lite brunare. Hon sade Det spelar ingen roll om du solar eller inte för det är ett dött lopp vännen det spelar ingen roll hur brun du blir du kommer alltid se ut som en blekfis bredvid mannen din, det är bara att acceptera ditt öde. Tragiskt men sant.
Den äldre generationen är lite småskojjiga när det gäller sambon också första gången han träffade min (dementa) mormor brast hon ut.
MEAH har du skaffat en sån här riktig SVARTING?
Ja jo det harjag väl.....
Efter det var hon mäkta imponerad och stirrade på honom i flera minuter och ringde sitt barn, min mor och hörde om hon hade sett Svartingen med SÅÅÅÅÅ Viiiiita tänder och SÅÅÅÅÅÅ svarta HÄNDER? Ja sa min mamma jag har det.
Mormor är nu så imponerad och tycker att han är såååå fin att när vi hälsar på tror hon att jag är personal som jobbar på hennes dementboende och är inte alls intresserad av mig utan stirrar och kramar endast min sambo.
Tänderna mina ser också mycket gulare ut på alla bilder där min sambo ler med sina Kritvita tänder också, det påpekade även hans systerdotter till mig DU har mycket GULARE tänder än vad jag har!! Jag som inte ens röker eller dricker kaffe.

RELIGION/KULTUR/VOODOO mm
Min sambo kommer från en blandad familj där man tror både på kristedom och inhemsk religion. Detta ärmycket intressant tycker jag. Särskilt när det händer grejer, när min sambo blev satt på Migrationsverkets förvar fick jag frakta en påse med hans använda kläder till hans syster som skulle utföra någon slags ritual (doppa kläderna i vatten i badkaret) med kläderna, jag fick absolut inte öppna påsen och jag måste skynda mig och ge påsen till systern. Egentligen skulle jag som flickvän utföra ritualen men det gick inte eftersom jag inte trodde att det skulle fungera. Vet inte om det kan räknas att den fungerade eftersom han blev utvisat en vecka efter det. Men kom hem 4 1/2 månad senare. Tricky. Den andra spännande gången v ar i samma veva när sambon var på förvaret och pratade med "spåkärringen" i kvarteret som skulle utföra ytterligare ritualer (mot betalning) hon hade hört från spåkärringen i ett annart område att sambons pappas nya fru satt en förbannelse på mig! MIG inte SAMBON utan MIG. VAD  HAR JAG GJORT MOT HENNE? FÖRBANNAD Blev jag! HA mage att hålla på så när jag inte ens vet vem kvinnan ifråga är! Måste erkänna att jag blev smått orolig och frågade sambon syster om jag borde oroa mig? Nej sade hon utom om du tror på det Då är du i STOR fara. Hua.
vet inte heller vad man skall tro om det fallet sambon blev utvisad men är ju hemma igen. Fick en del utslag kanske var hennes göranden ioförsig. Hur som haver får man inte skratta eller skojja med voodoo grejorna som händer sambon tar det på största allvar medan jag tycker det verkar vara mycket hokuspokus.

FAMILJ
Traditionerna kring familjelivet är lite annorlunda i Zimbabwe om man jämför med Sverige. Del är det oftast väldigt många barn i varje familj vilket leder till att min sambo har ungefär 76520983479802033088,9 kusiner som alla vet att han bor i SVEIGE och har jättemycket pengar (här växer pengar på träd tydligen) som alla bara vill ha ha ha och inte nån ge ge ge. Traditionerna är också mycket att man skall respektera de äldre Bra grundtanke utom kanske när de blir dementa och helt koko i huvudet. Det innebär också att man inte skall säga emot sina äldre syskon, sambon kör inte lika hårt på det längre. Jag har aldrig kört på det.
   Vi vill åka och hälsa på sambons familj när vi har råd med flygbiljett han har dock sagt att det är bäst att vi inte säger till i förväg för då dyker alla 76520983479802033088.9 kusinerna upp och skall lära känna mig murungun (vitingen). Lite lääskigt och svårt att hålla reda på vem som är vem.

HÅR
Liten punkt om afrohår. Sambon har fint afrohår i dreadlocks små små runda cirklar av afrohår lossnar och fastnar ÖVERALLT. Jag har hittat afrohår på de konstigaste ställen i vår lägenhet. I min necessär som varit under handfatet stängt och inte öppnat på år och dar. Afrohår i mitt hår, I bokhyllan, bakom tavlor, i ljus, en miljon små jävla hår cirklar på alla handdukar i hela lägenheten så när jag duschar och torkar mig med en handduk ser jag nästan ut som ett afro själv fast över hela kroppen. Afrohår i sprickan på vårt vardagsumsbord, afrohår under sängen i massor fast man precis dammsugit, afrohår i blommorna. Det är ett litet pris man får betala.


RSS 2.0